Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Webmasterka oraz programowanie
Mam pytanie jak mogę wstawić tekst na stronę, aby były polskie znaki, których nie zastępują jakieś dziwne rzeczy? Trzeba to jakoś zakodować? Gdzieś czytałem, że nie można pisać w notatniku, ale piszę w notepad++ i jest tak samo..
Reply
W Notepad kliknij Format -> Konwertuj na UTF-8 (bez BOM), i do strony w sekcji head dodaj coś takiego:
(2011-05-07, 09:06:42)Gokushino Wrote: Mam pytanie jak mogę wstawić tekst na stronę, aby były polskie znaki, których nie zastępują jakieś dziwne rzeczy? Trzeba to jakoś zakodować? Gdzieś czytałem, że nie można pisać w notatniku, ale piszę w notepad++ i jest tak samo..
Reply
A jeżeli piszę w php to gdzie to wstawić?
Reply
Witam, mam pewien problem, a mianowicie : mam skrypt do gry który służy do założenia nowej wioski no i wcześniej kosztowało to 10 tysięcy wszystkich surowców, i chciałem to zmienić na 20 tysięcy, zmieniam w skrypcie no i nadal jest za 10. Wie ktoś może jak to zmienić ? To jest ten skrypt :
Quote:<?php
function osada_zaloz($gracz,$x, $y, $nazwa,$maxX,$maxY,$inv1,$inv2,$inv3,$pop,$inv1_inc,$inv2_inc,$inv3_inc,$pop_inc,$res_max, $pop_max, $dni){

if(strlen($nazwa) > 15) return "<p class='error'>za długa nazwa miasta, max 15 znaków</p>";
if(strlen($nazwa) < 5) return "<p class='error'>za krótka nazwa miasta, min 5 znaków</p>";

$nazwa = ut($nazwa);
$x = (int)$x;
$y = (int)$y;


if($gracz['inv1'] < 20000) return "<p class='error'>za mało drewna</p>";
if($gracz['inv2'] < 20000) return "<p class='error'>za mało kamienia</p>";
if($gracz['inv3'] < 20000) return "<p class='error'>za mało żelaza</p>";
if($gracz['pop'] < 1000) return "<p class='error'>za mało osadników</p>";



if($x < 1) $x = 1;
if($y < 1) $y = 1;
if($x > $maxX) $x = $maxX;
if($y > $maxY) $y = $maxY;

$jest = mysql_query("select miasto from osadnicy_miasta where nazwa = '".$nazwa."' or ( x = ".$x." and y = ".$y." )");
if(mysql_num_rows($jest) > 0) return "<p class='error'>nazwa miasta i/lub podane współrzędne są zajęte</p>";


f('surowce_zmien');
$oplac = surowce_zmien($gracz['aktywne_miasto'],-20000,-20000,-20000,-1000);
if($oplac == 0) return "<p class='error'>nieoczekiwany błąd</p>";
else {
mysql_query("insert into osadnicy_miasta
(nazwa, gracz_id, inv1, inv2, inv3, pop, res_max, pop_max, inv1_inc, inv2_inc, inv3_inc, pop_inc, dodano_surowce, x, y, ochrona )
value ('".$nazwa."',".$gracz['gracz'].",".$inv1.",".$inv2.",".$inv3.",".$pop.",".$res_max.",".$pop_max.",".$inv1_inc.",".$inv2_inc.",".$inv3_inc.",".$pop_inc.",".time().",".$x.",".$y.",".(time() + $dni* 86400).")");

$town = mysql_insert_id();

if(empty($town)) return "<p class='error'>nieoczekiwany błąd</p>";
else return "<p class='note'>założono nową osadę</p>";
}
}
?>
Reply
Zrobiłem mały generator hash:

kliker.ugu.pl/prog/hash.php

Generator konwertuje wyrazy według algorytmów:
md2
md4
md5
md5md5
ripemd128
ripemd160
ripemd256
ripemd320
sha1
sha256
sha384
sha512
crc32
crc32b
base64
Reply
Napisałem już- w sekcję head. PHP i HTML można przeplatać.
Reply
nie znam się na php samym w sobie, ale odświerzałeś to? w sensie zrobiłeś zmiany, ale zapisałeś to? skompilowałeś? (chyba, że php jest niekompilowalny, a chyba taki jestTongue)

niewiele co pomoge, ale rada na przyszłośćTongue zamiast robić tak jak robisz, zrób sobie stałą na początku kodu cena_osady i wszędzie używaj tej stałej, wtedy jeśli przyjdzie ci ochota zmianić cene, zmieniasz to w jednym miejscu i masz pewność, żeś nic nie przeoczyłTongue
Reply
Mam taki mały problem z php.

Quote:
<form method="post" action="/test/">
<input type="text" name="tytul">
<input type="text" name="tekst">
<button>OK</button>
</form>

<?
include('polaczeniemysql.php');
$tytul=$_POST['tytul'];
$tekst=$_POST['tekst'];
$data=date('d.m.Y, H:i');
mysql_query("INSERT INTO news VALUES(0,'$tytul','$tekst','$data','jakies tam bzdety')");
?>

Pisałem sobie prosty system newsów. No i pojawia się problem.. przy każdym f5 strony, do bazy wysyłany jest rekord bez tytułu i tekstu. Wiem na czym problem polega (xd), ale nie bardzo wiem jak go rozwiązać. Jakby ktoś miał jakiś pomysł, żeby dopiero po kliknięciu w buttona, wysyłany był nowy rekord do bazy, to z góry ogromne dzięki. Smile
Reply
[quote='Akechi Yoshiie' pid='1017' dateline='1304845778']
Mam taki mały problem z php.

[quote]



OK
Reply
Łał, jakaś nowa konstrukcja instrukcji warunkowych w pehapie (bez nawiasów klamrowych)? Przyznam, że nigdy nie widziałem if'a w takiej postaci. Big Grin
Mniejsza z tym.. i tak mi nie działa, to co napisałeś.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)