Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Webmasterka oraz programowanie
#61
Ciekawa implementacja metody spd_x_up.
Wygląda na to, że inkrementuje ona member spd_x globalnego obiektu gracz1, a nie swój.
Drugi gracz się zdziwi Smile

Dobre, drobne rady starego trola:
- nie rób memberów publicznych - wystawiasz obiekt na niekontrolowane zmiany - nie do opanowania przy większym projekcie. (co tylko się da powinno być private)
- identyfikatory powinny być czytelne - spd_x ? speed w poziomie ?
- nie zaleca się "_" w identyfikatorach i raczej koduje się po angielsku
Reply
#62
Yea! Kolejny z moich mentorów!

To teraz się wytłumaczę.

1. Robiłem to tylko po to by zobaczyć jak się ten cały coś rusza... więc gracz1 był dosyć umowny.

I co do 2 w radach... spd_x oznacza prędkość w na płaszczyźnie ( czyli +/- w kierunku ) x. A spd... brzmi jak speed a oszczędzam te 2 "e" pisania...

I dziękuję że chciało Ci się obejrzeć moje Wypogramonimy.
Reply
#63
Powróciłem po banie niesłusznym (dziwi mnie to że trzy osoby z administracji jeszcze nie odpowiedziały po dwóch tygodniach na emaila).
A ja trzecią stronę, a raczej forum otworzyłem Smile mmoplayer.eu - Forum o grach MMO.
Reply
#64
Jest tu ktoś, kto uczy/uczył się C++, oraz zna silnik Irrlicht? Jeśli tak, to jakie tutoriale/kursy poleca? Bo ja na razie znalazłem jeden, no ale niewiele można się z niego nauczyć...
Reply
#65
Odświerzam
Reply
#66
Potrzebuje pomocy Big Grin

A więc tak, robię formularz. Gdy wypełni się wszystkie pola ma się pokazać na dole to co się wpisało.

Kod formularza:

Quote:
<form method="post">
<input type="text" name="imie"> Wpisz swoje imie<br />
<input type="text" name="nazwisko"> Wpisz swoje nazwisko<Br />
<input type="text" name="wiek"> Wpisz swój wiek<br /><br />

<select name="plec">
<option name="men">Mężczyżna</option>
<option name="women">Kobieta</option>
</select> - Wybierz swoją płeć.


<input type="submit" value="wyslij">
</form>


Formularz jest okej.
Dochodzi do tego PHP, który ma wyświetlić to wszystko

Quote:
<?php
$imie=$_POST['imie'];
$nazwisko=$_POST['nazwisko'];
$wiek=$_POST['wiek'];

echo "Imie: $imie <br>";
echo "Nazwisko: $nazwisko <br>";
echo "Wiek: $wiek <br>";
?>


Jak można zauważyć, brakuje czegoś. Brakuje płci. No własnie wiem że jak jest pole do wypełnienia to trzeba się tym kierować $_POST['nazwa'], ale jak mam wyświetlić to co wybrało się z tych dwóch opcji?


Literóófka x2
___
Reply
#67
Photo 
A próbowałeś po prostu: echo $_POST['plec'];?
Inna sprawa, że akurat listę rozwijalną masz źle zrobioną: http://www.kurshtml.boo.pl/html/lista_rozwijalna,formularze.html
Nie 'name', a 'value'.
Reply
#68
PHP będzie wyglądać tak:

Quote:
<?php
$imie=$_POST['imie'];
$nazwisko=$_POST['nazwisko'];
$wiek=$_POST['wiek'];
$plec=$_POST['plec'];

echo "Imie: " . $imie . "<br>";
echo "Nazwisko: " . $nazwisko . "<br>";
echo "Wiek: " . $wiek . "<br>";
echo "Płeć: " . $plec . "<br>";
?>
Reply
#69
Dzięki Smile
Jutro prawdopodobnie plusik Big Grin
Reply
#70
Wszystko działa w mojej poprawce skryptu. Sprawdź sam:
takeagift.y0.pl/lol.php


AtUP
Poprawiłem jeszcze skrypt. Wynik wyświetla się tylko jeśli zostaną wypełnione wszystkie pola:

(2011-02-11, 11:52:15)Valier Wrote: A próbowałeś po prostu: echo $_POST['plec'];?
Inna sprawa, że akurat listę rozwijalną masz źle zrobioną: http://www.kurshtml.boo.pl/html/lista_rozwijalna,formularze.html
Nie 'name', a 'value'.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)