Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Webmasterka oraz programowanie
Znasz? Nie wiedziałem. Wybacz.
Reply
Przecież parę postów wyżej pisał, że umię c++...
Reply
Wiesz ile jest podstaw o których nie masz pojęcia?

A po za tym szczerze odradzam jakieś badziewne filmiki, robione przez ludzi którzy "programują" od paru dni i chcą się dowartościować i pokazać jacy z nich "programiści".
Najlepiej kupić jakąś książkę. Jak ktoś w ogóle nie wie o co chodzi to ja polecam na początek język C. Potem bardzo łatwo jest się przerzucić na C++ albo Jave.
Reply
A skąd wiesz, że akurat o nich nie mam pojęcia? Smile
Jaką książkę C++ polecasz?
Reply
Co w zdaniu
Quote:Jak ktoś w ogóle nie wie o co chodzi to ja polecam na początek język C. Potem bardzo łatwo jest się przerzucić na C++ albo Jave.
do Ciebie nie dociera?

Zacznij od C. Napisz jakąś grywalną grę, która nie ma błędów. Zabezpiecz ją przed atakami typu Format String i Buffer Overflow. Jak sam nie będziesz wiedział jak ją obejść i z nią wygrać, wtedy możesz powiedzieć że napisałeś dobrą gre.
Reply
Po co mi nauka C, skoro znam bardzo dobrze podstawy C++? Pomyśl.
Reply
Lepszy pełny C niż podstawy C++.
Reply
Już zostańmy przy C++. Zakładam że jest Ci potrzebny do gier. Książki to będzie... "Język C++: Pierwsze starcie" autorstwa Zbigniewa Kozy ( wyd. Helion ) albo Symfonie C++ ( Nie wiem czyjego autorstwa) ... W internecie masz "Od zera do gier kodera" pióra Xiona ( http://www.xion.org.pl )


Aaa... i mam problem

wywala mi to:
22 C:\Users\user\Documents\C++\prime.cpp invalid use of member (did you forget the `&' ?)

gdy kompiluje... odnosi się do : if(parzysta = true) <- tego.

Co zrobić?
Reply
a nie powinno być if(parzysta==true) ?

poza tym czasem błąd kompilacji w linijce 20 jest wynikiem twojego błędu 10 linijek wcześniejTongue a jaki ci błąd wywala? i co to jest parzysta? faktycznie bool? i ma jakąś wartość, nie jest nulem?Tongue


co do książek polecam (jak przedmówca) symfonieBig Grin gdzieś znajdziesz wersje elektroniczną, bo to dwutomowe bydle (koleżanka ma kupioną) którym już można zabić...


a co do c vs c++ jak można wywnioskować c++ to inkrementacja cTongue czyli c++ jest lepszą wersją, rozwinięciem, ale to troche tak jak tłumaczył nam kiedyś koleś... to zależy czy lubisz jeździć na ręcznej skrzyni biegów, czy na automacieTongue czy lubisz mieć kontrole nad wszystkim, czy wolisz automatyzacjeTongue

C++ to już obiektówka, więc też lekko inne podejścieWink ja osobiście uczyłęm się programować w kolejności pascal -> c -> c++ -> java i uważam to za dobre podejścieWink c++ jest skomplikowany i tak jak mówił ktoś wyżej jeśli znasz c i zaczniesz się uczyć czegoś obiektowego... jest ci dużo łątwiej, tak jak widziałem po kolegach, któzy zaczynali nauke od czystego c i wielu rzeczy nie roizumieli, a dla mnie były już znane z pascalaTongue

pozdrawiam i wesołychWink
Reply
Nezevonti:
Dzięki za polecenie książek Smile

Patrolowaty:
O obiektach to już wiem dość sporo, z Pythona Smile
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)